Захворювання, зумовлені сонячним випромінюванням

Засмага «виробляється»  клітинами-меланоцитами в епідермальному шарі шкірі, меланін – це пігмент, що виробляється організмом для захисту шкіри від ультрафіолету. Чим темніше колір шкіри, тим більше в ній пігменту меланіну.

Найчастіші супутники надмірної засмаги це пігментні плями, як результат впливу ультрафіолету, внаслідок якого меланоцити починають виробляти надлишок меланіну для захисту шкіри. Зокрема, саме ультрафіолет «відповідальний» за появу веснянок – одного з найпоширеніших видів пігментних плям.

Я, як інфекціоніст завжди попереджаю своїх пацієнтів, що надмірне перебування на сонячному світлі, особливо в час високої сонячної активності призводить до зниження імунітету, та сприяє виникненню тимчасових (гіперінсоляційних) знижень захисних імунних сил організму, що в наслідку заважає швидкому видужанню від будь-якої хвороби, особливо інфекційної. Серед моїх пацієнтів, часті випадки, гострих вірусних захворювань після відпочинку на морі, це має під собою міцне підґрунтя. Люди, які перебувають у гарній фізичній формі, з перших днів відпустки з головою поринають в море та прийом сонячних ванн, через 3-4 дні виникає слабкість, нездужання, можливі простудні явища – гостра інфекція верхніх дихальних шляхів, внаслідок імунодефіциту. 

Люди що мають відкриті рани, шкірні захворювання, всупереч усталеній думці, повинні утриматися від засмаги, адже це може призвести до загострення хвороби.

Не рекомендовано загорати вагітним жінкам та мамам годувальницям, не варто зловживати сонячними процедурами діткам до 5 років, для цих категорій «особливих» пацієнтів сонячні проміння здатні нанести більше шкоди ніж користі, проникаючи в глиб шкіри вони руйнують вразливий колагеновий шар.

Дуже часто при тривалому перебуванні на сонці виникає перегрівання або сонячний  удар – захворювання, що характеризується перегріванням коры головного мозку внаслідок дії на череп прямих сонячних променів. Для надання допомоги, варто усунути вплив сонця на потерпілого та дати випити багато рідини, бажано накласти охолоджуючий компрес або прийняти холодний душ.

Є захворювання що передаються по генетиці і пов’язані з сонячним випромінюванням - актинічне пруриго (пруриго Гетчінсона) є хронічною сімейною формою фото чутливості.
Хронічний актинічний дерматит – проявляється зливною висипкою на шкірі, яка виникає під впливом сонячних променів. Полегшення не настає навіть взимку, постійно зберігається помірний висип, через що хворий перестає помічати зв’язок захворювання із сонячним опроміненням.. 
Фоточутливість, що зумовлена взаємодією радіації та екзогенних субстанцій,

Медикаментозно-індукованою фоточутливістю називають чутливість до сонячного випромінювання при прийомі певних препаратів. Часто це препарати, які під дією сонця руйнуються, або утворюють токсичні для організму речовини. Деякі приклади: препарати для лікування сечо-статевої системи (фторхінолони, ципрофлоксацин), препарати для лікування печінки (Еспа-ліпон, Берлітіон . . .), противірусні засоби (інтерфероновмісні препарати), барвники (метиленова синь, фукорцин, брильянтовий зелений), маса препаратів для лікування онкологічних хвороб (цисплатин, етопозид) і багато інших, тому потрібно мати на увазі, що застосування вище перелічених засобів і сонячних ванн несумісні.

Зі слів міського алерголога Алли Сірої: «Останім часом почастішали випадки звернень за медичною допомогою пацієнтів, що мали контакт з прибережними рослинами, травами, та часто борщовиком. Особливістю таких випадків є те, що після того, як алерген потрапив на поверхню шкіри особливо активізується під впливом прямого сонячного випромінювання та купання у водоймах. Люди звертаються з важкими висипаннями, які доводиться довго лікувати.» Однак істинна фото або сонячна алергія, зустрічається дуже рідко, і лікувати її практично неможливо, адже дієвими лікувальними засобами медицина не володіє.